179. Muistojen mustat nauhat

Tämän kevään ja kesän ohjelmaamme on kuulunut siivota kaappeja ja varastoja. Erään laatikon uumenista löytyi iso kasa vanhoja VHS-videokasetteja, jotka jo itsessään herättävät paljon muistoja.

Kuvanlaatu on heikompaa kuin muistikaan, vaan eipä silloin paremmasta tiedetty. Välillä kuva jää kiertämään pitkäksikin aikaa. Kasettien loput ovat täynnä iltayön tekstiviestichatteja ja sitten sitä miettii, että kuka niihin oikein lähetti viestejä juontajan luettavaksi. Maailman, tekniikan ja valuuttojenkin muutoksen näkee näillä aikamatkoilla selvästi.

Eniten ajatuksia kuitenkin herättää, etenkin näin yrittäjänä ja oman luomisvoimansa toteuttamista suunnittelevana, se, kun katselee Elämä lapselle -konsertin uusia hittibiisejä viidentoista vuoden takaa, Suomelle voittoisia Euroviisuja vuodelta 2006, Suomen viisuja seuraavalta vuodelta tai tulevien NHL-legendojen tähdittämiä lätkäfinaaleja, että kaikki tekeminen on aikansa ilmiö, jonkinlainen päiväperho, ohikiitävä kuuluisuuden tai menestyksen hetki.

Toisaalta vanhalla stadion-keikalla esiintyi myös monia pitkältä ajalta tuttuja juontaja- ja artistikasvoja, jotka edelleen ovat aktiivisia ammattilaisia ja joita työura on kuljetellut ehkä yllättäviinkin suuntiin. Jokainen pitkä ura rakentuu sinnikkäällä ja ammattimaisella tekemisellä tässä ja nyt.

Elämän lyhyys ja ohikiitävyys muistuu sekin mieleen, kun katselee esityksiä sellaisilta artisteilta, joita aina ajatteli menevänsä vielä joskus katsomaan mutta joita ei enää ole.

Eräs tällainen henkilö minulle oli saksalainen jazzlaulaja Roger Cicero, joka lauloi Helsingin viisuissa siitä, kuinka naiset hallitsevat maailmaa. Rogerkin oli nuori mies, vain pari vuotta vanhempi kuin minä, joten piti olla vielä hyvin aikaa mennä joskus myöhemmin, kunnes ei enää ollutkaan.

Omat video- ja C-kasettikokoelmani olen itse hävittänyt jo vuosia sitten, niin niihin en voi enää palata. Onko teillä vielä tällaisia vanhoja helmiä tallella?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *