181. Aikuiseksi kasvaminen ja muuttuvassa maailmassa selviytymisen taidot

Katselin Yle Areenasta ruotsalaista Min Sanning -ohjelmaa, jossa haastateltavana oli suomenruotsalainen tv-persoona Mark Levengood. Haastattelussa oli monta puhuttelevaa näkökulmaa, mutta poimin siitä tähän aikuistumisen ja elämässä pärjäämisen teeman.

Mark sanoi oppineensa nuoruudessaan suomalaisessa koulujärjestelmässä pääasiassa vanhentuneita faktatietoja. Omille harteille jäi oppia se, miten pärjätä nykymaailmassa, jossa kuuluu ajatella ja toimia itse.

Markin täti oli kommentoinut armeijaan menoa, että siellä pojat viimein oppivat tottelemaan, mihin Mark oli todennut, ettei koulussakaan mitään muuta opetettu. ”Milloin pojat saavat oppia ajattelemaan itse? Sitähän aikuistuminen on, että uskaltaa asettaa omat ajatuksensa muiden sanaa vastaan”, Mark toteaa.

Oman mielipiteen sanominen ja rajojen asettaminen on ollut minulle yksi isoimmista asioista opetella. Toisten arvostava ja kunnioittava kohtaaminen erilaisten näkemysten äärellä on yksi keskeisistä aikuisuuden taidoista.

Toisaalta ihmisajattelussa on myös sellainen piirre, että jos osapuolet ovat eri mieltä, toisen täytyy olla väärässä. Faktoista voimmekin väitellä, mutta toistemme elämän-tarinoiden äärellä olisi hyvä useammin vain lempeästi kuunnella. Maailmaan mahtuu monenkirjavia oloja ja näkemyksiä – jokainen kokijalleen yhtä totta.

Kun olen puhunut ajatuksistani ja vaietuista vuosistani rohkeammin, minua on alettu haastaa puolustamaan ja perustelemaan näkemyksiäni. Nuorena haastaminen sai minut herkästi vaikenemaan, mutta nyt uskallan paremmin luottaa omaan tietooni ja ääneeni.

Oman pään sisällä ja monologimuotoisessa ilmaisussa on helppo olla omaa mieltään ja tietää, mitä mieltä on – muille jakaessa ajatukset usein muuttavat muotoaan tarjoamisen ja neuvottelun kautta.

Se on se aikuisuuden ja kasvun paikka, että päätämme tutkia ja tukea todenmakuista ilmaisua toisissamme sellaisena kuin se on, vaikka itse ajattelisimme toisin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *