185. Elämää ja ergonomiaa

Koronakauden alussa meillä oli puhetta siitä, miten iso merkitys kodin viihtyisyydellä on, jos ja kun vietämme paljon enemmän aikaa kotona. Miten voisimme pienillä asioilla lisätä kodin miellyttävyyttä ja mukavuutta?

Hyvinvointiin liittyy visuaalisen ja toiminnallisen mukavuuden lisäksi keskeisesti myös se, että meillä olisi hyvä olla itsessämme, vaatteissamme ja kehossamme.

Saatamme kävellä epämukavilla, vaikkakin kauniilla kengillä, käyttää vääränkokoisia tai huonosti istuvia vaatteita, koska oikeaa kokoa ei ollut saatavilla, istua epäergonomisilla tuoleilla tai nukkua vuoteissa, joista heräämme joka aamu keho kolottaen.

Jos me olemme tottuneet sivuuttamaan kehomme viestejä ja omaa tarvettamme voida hyvin, emme välttämättä ollenkaan tiedosta, että asiat olisivat näissä asioissa huonolla tolalla.

Joitakin vuosia sitten hoksasin, että olin tietyissä tilanteissa ostanut kokoa liian pieniä vaatteita motivoidakseni itseäni kuntokuurille – mutta sitten niissä vaatteissa saattoi olla pinna kireällä tai jokin kohta hangata ikävästi. Voin todeta, että se ei motivoinut elämänmuutokseen, sai aikaan vain turhaa harmitusta.

Nyt keväällä elämän keskittyessä kotiin tulin äkkiä tietoiseksi, että meillä ei ollut kotona yhtään tuolia, jossa minun olisi aidosti mukava istua ja jossa selkäni ei kipeytyisi. Halusin istua alas kirjan kanssa, seikkailla tarinoiden aalloilla tai oppia uutta elämäntarinallisesta kirjoittamisesta ja coachingista, mutta koin, että tuoli puuttui, enkä halunnut silloin lähteä tuolikaupoille.

Tänään vihdoin sain pitkään kaipaamani tuolin ja tässä se nyt komeilee työhuoneeni nurkassa. Tuolin sylissä kirjoitan tätäkin tekstiä nauttien tästä hetkestä ja odottaen tulevia. Pieni asia, mutta samalla silti suuri.

Hyvinvoinnin lisääminen ja maksimoiminen syntyy pienien asioiden hienosäädöstä. Siitä, että kuuntelemme itseämme ja tarpeitamme herkällä korvalla ja otamme ne todesta. Kun meillä on hyvä olla, asiat alkavat loksahdella kohdilleen jatkuvasti ponnistelemattakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *