192. Helenen syntymäpäivä

Tämän päivän päätin pyhittää Helene Schjerfbeckille, sillä tänään on hänen syntymäpäivänsä ja ympäri maan vietetään Suomen kuvataiteen päivää. Olisipa kiva tehdä retki Tammisaaren EKTA-museoon, jossa esitellään Helenen elämäntyötä.

Helene Schjerfbeck omisti elämänsä taiteelle. Hänet hyväksyttiin jo 11-vuotiaana Taideyhdistyksen Helsingin piirustuskouluun vuonna 1873. Suomen taidekoulut ovat olleet poikkeuksellisia siinä, että poikia ja tyttöjä on opetettu yhdessä – lahjakkuus on ratkaissut.

Vähävarainen ja lapsena lonkkansa rikkonut Helene ei voinut matkustella muualle Eurooppaan tai hänelle rakkaaksi tulleeseen Pariisiin vapaasti, mutta saattoi lähteä muiden perään saadessaan Taideyhdistykseltä “matka-avustusta opintoihin ulkomailla” tai muita rahallisia tunnustuksia. Ranskan lisäksi hän työskenteli Itävallassa, Italiassa ja Englannissa.

Helene oli erittäin taitava kuvataiteilija, jonka lahjat saivat poikkeuksetta tunnustusta. 1800-luvun puolella hän sai elantoa taiteensa ohella kopioimalla taideteoksia ja opettamalla vanhassa opinahjossaan. Alkuun hänen töissään oli pikkutarkkuutta, josta hän vuosien myötä pyrki enenevässä määrin pois.

Sortovuosina Helene joutui syrjään, kun hän ei kokenut omakseen Kalevalaa, josta taidepiireissä kohkattiin. Hän asui pitkään unohdettuna penniä venyttäen leskiäitinsä kanssa Hyvinkäällä etsien ominta, yhä pelkistetympää ilmaisuaan.

Vuonna 1907 hän kirjoitti Helena Westermarckille: “Kuinka epätäydellisyydessä onkaan niin paljon, ja miksi täydellinen muoto on usein kovin tyhjä?”

Vuonna 1913 Helene sai galleristikumppanin, joka alkoi maksaa hänelle palkkaa ja nosti hänen taiteensa yhä suurempaan suosioon ulkomaita myöten. Samalla Helene kärsi suuren yleisön huomiosta ja erakoitui äitinsä kuoleman jälkeen Tammisaaren kotiinsa maalaamaan ahkerasti.

70-vuotisen uransa aikana Helene oppi, että “kompromissit muiden miellyttämiseksi eivät johtaneet häntä eteenpäin sen paremmin ihmisenä kuin taiteilijana. Hän arvosti oman yksilöllisyytensä ilmaisuvapautta enemmän kuin mitään muuta”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *