193. Toisen arki on toisen juhlaa

Toisinaan minusta on kiinnostavaa koittaa asettua toisten ihmisten saappaisiin ja miettiä, millaista heidän arkensa on. Oopperaesityksessä saatan pohtia, mitä sopraanodiiva tai kapellimestari tekee ennen esitystä.

Millaisista asioista esiintyvän taiteilijan päivät koostuvat, millaisia asioita hän pohtii, miltä hänen ihmissuhteensa ja tavallinen arkensa näyttävät?

Onko hän paljon poissa kotoa, onko hän yksinäinen? Mistä hän joutuu luopumaan toteuttaakseen unelmaansa tai intohimoaan – entä mitä kaikkea hän saa tilalle?

Olin kevättalvella sattumalta kahdesti risteilyllä – yrittäjäystävän kanssa hummailemassa ja Suomen Yrittäjien puheenjohtajapäivillä Lempäälän Yrittäjiä edustamassa ja Vuoden viestijä -palkintoa pokkaamassa.

Kun molemmilla risteilyillä oli vähän matkustajia, tarjoutui tilaisuus turista henkilökunnan kanssa ja pohtia menoa heidän näkökulmastaan. Valmentajana myös tulee kyseltyä monenlaista työstä ja elämästä, niin syntyy aina kiinnostavia keskusteluja.

Joulukuun risteilyllä juteltiin bulgarialaisen pianisti- virtuoosin kanssa, joka tulee moneksi kuukaudeksi Itämerelle pianobaariin viihdyttämään joka ilta uutta joukkoa ihmisiä. Millaista hänen arkensa mahtaa olla?

Laivan lupsakan trubaduurin kanssa tuli myös vaihdettua sana jos toinenkin. Hänkin tuntui olevan ihan elementissään kaoottiselta tuntuvassa laivahulinassa ja nauttivan esiintymisestä ja vuorovaikutuksesta aidosti. Kenestä tahansa ei siihen ole, ja hommat on hoidettava särmästi ja selvinpäin, hyvät asiakaskohtaamiset edellä.

Eräs konkaritrubaduuri oli sanonut jatkavansa samoissa hommissa, kun siirtyi laivoilta päiväkotiin. Itse kukin voi miettiä, miten onnistuisi olemaan viihteellä oleville kansalaisille yhtä aikaa luja ja lämmin.

Olen oman työurani tehnyt siisteissä toimistohommissa, jos ei nuoruuden posteljoonikesiä lasketa. Toisille taas toisten juhla on tavallista arkea, jonka syvempi olemus voi jäädä juhlahumussa huomiotta.

Paitsi jos kohtaa ihmiset ihmisinä ja katsoo myös pintaa syvemmälle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *