197. Pihatalkoiden aika

Eilen meillä oli ne pihatalkoot, joista mainitsin teille jokunen päivä sitten. Uudistimme etupihalta suuren laatta-alueen, jossa oli näkyvissä laattojen väleissä jo paljon entropian vaikutuksia.

Pihatöissä on usein sellainen juttu, ainakin tällaisen tottumattomamman tekijän näkökulmasta, että meinaamis- ja lykkäämisvaihe meinaa venyä ja se on aina kuormittavin. Työt tuntuvat hoituvan yllättävän helposti ja kivasti, kun vain tarttuu lapion varteen.

Niin se taitaa elämässä muutenkin olla, että mielelle on paljon haastavampi harrastus kerryttää tekemättömien töiden ja toteuttamattomien unelmien listaa kuin vain tarttua toimeen ja tehdä todeksi se, mitä haluaa tehdä ja mistä unelmoi.

Toisaalta moni asia saattaa jäädä aloittamatta siksi, että lopputulos ei ehkä olisikaan vimpan päälle. Jos emme voi olla varmoja, että heti ensimmäisellä kerralla syntyy täydellistä, niin sitten emme tee ollenkaan.

Olen pihahommissa nyt harjoitellut menestyksekkäästi Pareto-periaatteen soveltamista – sitä, että 20 prosentin työpanoksella syntyy jo 80 prosentin tulos, joka monesti on etenkin entropian hallinnassa aivan riittävä.

Luonto jatkaa kasvuvoimansa ilmentämistä, ja vaikka kuinka pikkutarkasti nyt nypeltäisin, viikon päästä näyttää siltä kuin en olisi tehnyt mitään. Siksi on parempi tehdä suunnilleen siististi sinnepäin kuin viilata niin huolella, että jää kesken tai kokonaan aloittamatta.

Tämä liiallisen viilaamisen välttäminen kyllä koskee myös yritystoimintaa ja elämää ylipäätään. Jos oletuksena on, että kaiken täytyy olla täydellistä, silloin asiat helposti vain siirtyvät ja lykkääntyvät. Monet menestyvät yrittäjät keskittyvät tekemään riittävän huolellisesti – toki toimialastakin riippuen – jonkinlaisen julkaisukelpoisen version, joka on riittävän hyvä myytäväksi ja joka täyttää asiakkaiden tarpeet riittävän hyvin. He tietävät, että jatkossa voi viilata lisää tai siirtyä vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin seuraavalla riittävän hyvällä ratkaisulla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *