198. Vähemmän, mutta oikeita asioita

Jos korona-aika meille jotakin on opettanut, niin tietoisuutta elämän täyteydestä. Meillä on ollut lusikoita aika monissa sopissa, päiviin on mahtunut monenlaista kohinaa ja tulipalojen sammuttelua.

Kun maailma keväällä monilla hiljeni vain oman kodin kokoiseksi ja yhteydet ulkomaailmaan sähköistyivät, se oli ja on edelleen monille meistä kova paikka.

Se on saattanut olla kova paikka siksi, että olemme olleet niin tottuneita jatkuvaan live-vuorovaikutukseen, virikkeisiin ja tapaamisiin kodin ulkopuolella, tai siksi, että olemme tulleet tietoisiksi siitä, miten vinkurallaan asiat oikeastaan ovatkaan kodin seinien sisäpuolella – kodin kulttuurissa ja vuorovaikutussuhteissa.

Kuitenkin kun keväällä kissanristiäisiä (mistähän sekin ilmaus on peräisin?), työmatka-ajoa ja harrastusmenoja oli selvästi vähemmän tai jopa ei ollenkaan, myös arjen jatkuvat aikainvestoinnit nousivat tarkasteluun. Mihin käytämme ja mihin haluamme käyttää aikaamme?

En ole nuorempana kovinkaan paljon suunnitellut ajankäyttöäni, paitsi työaikojen ja muiden kanssa sovittujen menojen osalta. Rutiineja en ole kuitenkaan koskaan arvostanut, olen kokenut ne elämisen vapauttani rajoittaviksi.

Viimeistään tämän vuoden aikana olen oppinut, miten iso myönteinen voima hyvissä, viisaissa rutiineissa on – esimerkiksi vaikka syömisen ja nukkumisen osalta. Rutiinien avulla minun ei tarvitse tehdä joka kerta uutta fundeerausta ja päätöstä, vaan aidosti tärkeät asiat tulevat automaattisesti hoidetuiksi ja tahdonvoimaa vapautuu muihin valintoihin.

Kun ihminen alkaa sopivasti suunnitella työ- tai yksityiselämäänsä, hän alkaa tehdä vähemmän, mutta oikeita asioita. Hän tulee tietoiseksi siitä, mitä hän haluaa tehdä ja mitä saada aikaan ja millaisten asioiden tekeminen sitä vie eteenpäin. Kyllä maailmassa tulipaloja riittää sammuteltaviksi ja voit haalia itsellesi keskeytyksiä miten paljon vaan, mutta viekö se eteenpäin sitä, mitä juuri sinä oikeasti elämältäsi haluat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *