200. Suuria sinfonioita Ainolassa

Viime kesänä seikkailin suomalaisten taiteilijoiden elämäkertojen parissa. Vierailin silloin myös Ainolassa, mikä toi tähän lukukokemukseen mukavan lisämausteen. Luin aiemmin Ainon tarinan, kun taas tämä kirja valotti Jannen ja erityisesti Jannen taiteilijuuden näkökulmaa Sibeliusten elämästä.

Tässä teoksessa kuljetettiin Jannen uran, sinfonioiden ja elämänvaiheiden rinnalla Suomen historiaa ja maailmansotien käänteitä, jotka vaikuttivat myös sävellystyöhön merkittävästi.

Seitsemän sinfonian ja muiden teosten luonteen ilmeisen ansiokas kuvaus jäi hieman etäiseksi, kun en ole niitä vielä paljon kuunnellut.

Myös Jean uransa alkuvaiheessa otti vahvemmin vaikutteita muilta (Euroopan virikkeistä, kotoisesta kansanmusiikista ja Kalevalasta), mutta vuosien myötä tutki yhä enemmän omaa ilmaisuaan, jossa viidennestä sinfoniasta eteenpäin “suoria yhteyksiä muihin säveltäjiin ei enää juurikaan löydä”, on todennut kirjaan haastateltu kapellimestari Jukka-Pekka Sarastekin.

Elämän illassa Sibeliukset jäivät asumaan Tuusulanjärven hiljentyneeseen taiteilijayhteisöön ja eivät lastenkaan pesästä lentämisen jälkeen muuttaneet Helsinkiin. Luontoyhteys oli heille molemmille tärkeä, metsä ja joutsenet aivan erityisesti.

Kuuluisuuden totinen rooli myös kuormitti perhepiirissä lämmintä ja hassuttelevaa pappaa. 70-vuotiaalle Sibeliukselle järjestettiin mahtipontinen, valtiollinen juhlakonsertti, jossa Aino sai istua ihailemansa Mannerheimin vieressä, ja myös reliefejä ja postimerkkejä suunniteltiin, ensi kertaa yksittäiselle henkilölle. Yhdysvalloista lähetettiin sodan jälkeen Sibbelle lasteittain sikareja, joille myönnettiin oikein verovapauskin.

Jokainen Sibeliuksen sinfonia on syntynyt omaksi yksilölliseksi kokonaisuudekseen, ilman ennakkomuottia, kulloistenkin teemojen pohjalta. “Illalla sinfonian parissa. Teemojen dispositio. Tämä tärkeä työ, joka kiehtoo minua salaperäisesti. Kuin Isä Jumala olisi heittänyt alas mosaiikin palasia taivaan permannosta ja pyytänyt selvittämään, millainen kuvio on ollut.”