206. Keskiöisen Pariisin taikaa

Jes, nyt se vihdoin tapahtui: sain katsottua monien teistä suositteleman Midnight in Paris -leffan, joka kertoo aloittelevan kirjailijan lomaseikkailuista Pariisissa. Elokuva on Woody Allenin ohjaama ja siinä pääosissa ovat Owen Wilson, Rachel McAdams ja Marion Cotillard.

Vaikka olin katsonut leffan trailerin, niin silti sen juonen pääkohdat tulivat minulle yllätyksinä, joten koitan muotoilla tämänkin jutun niin, että pääsette katsomaan leffan ilman liikoja ennakkotietoja puhtaalta pöydältä.

Leffa oli makuuni hitusen hönähtävä ja komediallinen, mutta luovuuden ja kirjoittamisen kannalta siinä oli paljon hienoja ajatuksia. Näiden aiheiden vuoksi halusin alunperinkin nähdä leffan, ja nyt se oli tullut Ruutuun ilmaiseksi katsottavaksi vielä yli vuodeksi.

Owen Wilsonin esittämä puuhastelemaan jumiutunut kirjailijan alku Gil Pender kohtaa Pariisin yöelämässä kirjailijoita ja taiteilijoita ja saa näiltä rohkaisua ja peilausta kirjailijan kutsumuksensa toteuttamiseen.

Joku lupautuu kommentoimaan hänen käsikirjoitustaan ja toinen tuumaa ykskantaan, että Gilin pitäisi keskittyä tuottamaan tekstiä reteästi omaan tyyliinsä eikä liiaksi kysellä muiden mielipiteitä. Tähän saakka Gil oli kirjoittanut vain itselleen, mutta nämä kollegoiden mielipiteet rohkaisevat häntä julkistamaan tuotoksiaan.

Gil on lumoutunut 2010-luvun Pariisista ja haluaisi muuttaa sinne asumaan, mutta hänen mielikuvissaan sekään ei vedä vertoja 1920-luvun Pariisille, jossa taiteilijat kohtasivat ja innoittivat toisiaan.

Lopulta Gil silti oivaltaa, että ehkä on niin, että aikalaisille oma aika tuntuu aina tylsältä ja se jokin menneen loiston aika edustaa todellista kulta-aikaa, johon haikaillaan takaisin, kun arjessa ei ole hohtoa.

Kuitenkin elämää voi elää vain tässä ja nyt ja se täytyy rakentaa niin – ja seuransa valita niin – että tämä päivä on hieno ja merkityksellinen juuri tällaisena.

PS. Olisipa ihanaa matkustaa Pariisiin taas. Kahdesti olen nuorena ollut.