Kerro oma tai yrityksesi tarina tarinankerturin avulla

Haluatko kertoa oman tarinasi? Yrityksen syntytarinan? Vanhempiesi rakkaustarinan? Sinnikkyyden tarinan? Kasvun tai käännekohtien tarinan? Oli tarinasi totta, tarua tai unelmaa, tarinankerturin avulla puet sen sanoiksi lempeästi ja luottamuksellisesti.

Haluaisitko päästä tarkastelemaan itseäsi oman tarinasi peilistä tai onko sinulla läheinen tai sukulainen, jonka tarina ansaitsee tulla ikuistetuksi? Ehkä haluat kertoa yrityksesi syntytarinan, vanhempiesi rakkaustarinan tai kasvutarinasi omannäköiseen, täydempään elämään tai vanhemmuuteen? Millaisen tarinan sinä haluat jättää jälkeesi, muistaa itse ja sinusta muistettavan?

Oli tarinasi totta, tarua tai unelmaa, tarinankerturin avulla puet sen sanoiksi ja kertomukseksi itseäsi, jälkipolvia tai maailmaa varten.

Monilla meistä elämän juonenkäänteisiin kietoutuu myös muita ihmisiä, joiden asioita emme koe voivamme kertoa maailmalle, jolloin tarinat voi olla viisasta käydä läpi ensin luottamuksellisesti tarinankerturin avulla ja näin tutkia, mitkä tarinoista lopulta tuntuvat oikeilta jaettavaksi.

Tarinankerturi on Ignite Communications Oy:n lokakuussa 2019 lanseeraama palvelu, jonka tarkoituksena on taltioida ja sanallistaa henkilö- ja yritystarinoita kertojan itsensä käyttöön.

Mistä tarinankerturi sai alkunsa?

Olen ollut jo pitkään innokas elämäkertojen lukija ja muutenkin vuosia pohtinut elämämme tarinoiden kertomisen tärkeyttä ja myös haastavuutta. Miten muut näkevät meidät? Millaista kauneutta ja kiemuraisuutta muut tarinoissamme ja niiden käänteissä kuulevat? Millä sanoin muut meitä kuvaisivat ja miten me näkisimme itsemme muiden sanojen peileistä? Ja mitä itsellemme merkityksellistä jätämme ehkä kuitenkin usein sanomatta?

Kesällä 2019 vietin paljon aikaa elämäntarinoiden parissa ja aloin myös kirjoittaa niistä aiempaa enemmän. Siinä samalla syntyi uudenlaisen palvelukokonaisuuden idea, joka tuntui yhdistävän kaikki mielenkiinnon kohteeni ja parhaan osaamiseni. Juuri tällaista palvelua olin myös itse kaivannut etsiessäni viestintä- ja valmennusyrittäjänä omaa ääntäni ja kulloinkin sopivaa tapaa kertoa tarinani erilaisissa tilanteissa ja sosiaalisessa mediassa. Sama tarina ei tuntunutkaan sopivalta kerrottavaksi ystävälle, työporukalle tai Facebook-livelähetyksessä.

Muistan miettineeni, että kunpa joku auttaisi minua kertomaan ja peilaamaan omaa tarinaani, näkisi siinä punaista lankaa ja merkitsisi tarinan muistiin minua varten – näkisi siinä myös vahvuutta ja kauneutta, joka minulle itselleni saattaa olla itsestäänselvää. Olemme usein liiankin lähellä omaa tarinaamme saadaksemme sen paperille ja samalla saatamme kaivata tarinallemme lempeää ja luotettavaa kuulijaa. Siitä se ajatus sitten lähti!

Millaisen tarinan sinä haluat kertoa?

Minulle tarinankerturina sopii mikä tahansa tarina, joka sinulle (tai perheellesi, yhteisöllesi tai edustamallesi yritykselle) on merkityksellinen – en arvioi tai arvostele tarinaa oikeaksi tai vääräksi, vaan otan sen talteen ja puen sen sanoiksi sellaisena kuin sen kuulen, aistin ja tulkitsen. Voit antaa käyttööni myös muita aineistoja tarinan tueksi.

Tarinoiden kaikenlaiset, valoisammat ja varjoisammat sävyt ovat tervetulleita, mitä sitten itse koetkin tärkeäksi ilmaista. Tarinasi voi myös olla totta, kuviteltua tai unelmaa – lähden liikkeelle siitä, että mikä tahansa esiin nouseva tarina on sellaisenaan oikea ja merkityksellinen. Hyvät yritystarinat myös usein kaipaavat henkselien paukuttelua ja hieman värikynää sinänsä totuudellisen kerronnan rinnalle.

Tarinahaastatteluun valmistautuessasi toivon sinun pohtivan kysymystä, että mikä olisi sellainen tarina, jota sinä olet halunnut elämästäsi tai toiminnastasi kertoa tai johon kaipaisit uutta näkökulmaa tai punaista lankaa. Voit piirtää aikajanaa tai kirjata ylös kohokohtia ja matalasuhdanteita, jos se auttaa sinua asian lähestymisessä. Tarina voi koskea suuria draaman kaaria tai pientä oivalluksen tai muutoksen hetkeä – valinta on sinun, sillä tarina on sinun.

Voimme toteuttaa tarinahaastattelut joko valmennustilassani Tampereella, videohaastatteluna tai puhelimitse, miten sinulle parhaiten sopii. Live-kohtaaminen on usein paras ja moniulotteisin, mutta myös sähköinen kohtaaminen voi riittää hyvin. Silloin vain sinunkin kannattaa varata keskustelua varten häiriötön tila, jossa voit jutella aivan omassa rauhassasi.

Merkitsen tarinasi muistiin täysin luottamuksellisesti (tähän pätevät myös coaching- ja viestintäalan eettiset säännöt). Teksti voi olla vain sinua itseäsi varten, mutta voit myös julkaista sen haluamallasi tavalla tai jakaa sen toivomillesi henkilöille tai yleisöille.

Tarinasi tai katkelma siitä voidaan myös julkaista Tarinankerturin Facebook-sivuilla ja Instagram-sivuilla, jos itse niin toivot ja niin erikseen yhdessä sovimme.